maanantai 16. lokakuuta 2017

Talvetuskokeiluja


Sunnuntainen lämpö ja auringonpaiste ovat maanantain alkaessa tiessään. Tuulee ja maisema näyttää eilistä keltaisemmalta. Talventulo taitaa olla askeleen lähempänä. Inspiraatiotarhassani kuunliljat ovat jo lakastuneet ja hautautuneet omenapuun lehtien alle. Alkusyksystä istuttamani punatähkät kaipaisivat juurilleen jonkinlaista talvisuojaa.

Pelargonikaappini tulee nyt testatuksi talvikäytössä. Samoin pelargonien talvetusta kokeillaan ensi kertaa. Plantagenista viime talvena pistokkaina hankkimani yksilöt ovat ajat sitten kukkineet ja majoittautuneet sisätiloihin talvetuspöydälle. Tarjoan niille kuun loppuun asti pelargoneille tarkoitettua ravinnetta, mutta sitten saavat sillä energialla jaksaa maaliskuuhun.


Pari pelayksilöä ovat erityisen rakkaita, sillä ne ovat omia siemenkasvatteja. Tanakkavartiset valkoisina kukkivat hujopit ovat vielä hyvin viihtyneet kaapin suojissa, joka iltapäivän auringonsäteiden sattuessa yhä lämpenee mukavasti. Säätiedotus lupaa tulevan viikon aikana yölämpötilojen putoamista kahden ja kolmen asteen tietämille, joten kaapin olosuhteita tulee nyt tarkkailla. Voi olla että siemenkasvatit muuttavat loppuviikosta talvetuspöydälle turvaan.

Kaappiin saa jäädä kolme ostoyksilöä. Ne tekevät vielä onnessaan uusia kukintoja ja pörhistelevät hyvinvoivina lehtiään. Niin kauniita kuin ne ovatkin, päätän jättää ne kaappiin oman onnensa nojaan päästäkseni selvyyteen kaapin "selviytysmisolosuhteita". Enteilen pakkasen eksyvän kaappiin viiveellä, koska lasiseinien lisäksi kasveja saattaa suojata saariston leudot talvikelit ja terassin sijoittuminen muutaman metrin korkeudelle maanpinnasta.


Pelat eivät tietenkään pakkasia kestä. Sen sijaan kokeilen talvettaa kaapissa ruukuissaan kasvavia maahumalayksilöitä. Ne ovat saaneet lehtiinsä kauniita syysvärejä ja antavat kaapin sisustukseen rappioromanttista tunnelmaa. Silloin tällöin lorautan maahumalille maltillisen annoksen vettä. Mikäli ne vain ostoruukuissaan selviävät talven yli, odottaa keväällä alasleikkuu ja jännittävä kasvun odotus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti